Kruszyna , pszczoły i miód

Ponieważ w naszych przepastnych magazynach odnalazł się jeszcze zapas miodu z kruszyny a nie wszyscy mieliście okazję się z nim zapoznać to przybliżymy trochę temat tego nieocenionego miodu. Nasz miód pochodzi z pięknego Roztocza, z najmniej skażonych i jeszcze nie zadeptanych prze turystów terenów Polski wschodniej. Kto nie był , niech żałuje . Kruszyna to pospolity krzew występujący na terenie całego kraju głównie na nizinnych terenach leśnych i podleśnych. Lubi zacienienie i tereny wilgotne. Krzew ten dorasta do 5 m wysokości , ma bardzo kruche gałązki stąd jego nazwa . Kwiaty drobne , od wewnątrz zielonkawe na zewnątrz białe , kwitną od maja do września. Owoce nie dojrzewają jednocześnie stąd na krzewie w czasie dojrzewania występują owoce o różnej kolorystyce . Uwielbiane przez ptaki , jednak nie jadalne dla człowieka . Kora kruszyny jest doskonałym surowcem dla zielarzy i farmaceutów gdyż powstaje z niej wiele mieszanek ziołowych o działaniu przeczyszczającym. Był taki okres , że pozyskiwanie kory było tak doskonałym interesem , że została prawie doszczętnie wytrzebiona i trzeba było objąć ją częściową ochroną gatunkową w celu zabezpieczenia zasobów rodzimego gatunku . Jest rośliną miododajną . Kwitnie od maja , jednak najbardziej intensywnie w czerwcu , kwiaty wydzielają nektar obficie i są masowo odwiedzane przez pszczoły. Kwiaty kruszyny dostarczają pszczołom pożytku zarówno wiosna jak i wczesnym latem , kiedy inne pożytki są jeszcze niedostępne.