Jak powstaje pierzga ?
Pszczoły zbieraczki odwiedzając kwiatostany zbierają z ich pręcików pyłek kwiatowy , przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się przy ich „nóżkach” stąd często spotykana nazwa pyłku-obnóża. Tam przekazują go pszczołom robotnicom a te z kolei przenoszą go w odpowiednio wybrane miejsce na ramce plastrowej w tzw. komórkach..W tym momencie rozpoczyna się produkcja tego wspaniałego produktu. Pszczoły dodają do tego pyłku tajemniczych enzymów , miodu lub nektaru i wszystko razem mieszają. Każda z pszczół z należytą starannością dba , by masa była odpowiednio ubita w komórce. Następnie komórka zalepiana jest cienką warstwą wosku i poddawana jest tam fermentacji, coś jak kiszenie ogórków. Dzięki temu może być zmagazynowany przez pszczoły przez długi czas , najczęściej do wczesnej wiosny , kiedy pszczoły najbardziej jej potrzebują by dojść do siły po zimie.Podobnie jak człowiek .
Jak pozyskuje się pierzgę ?
Kiedyś pozyskiwano pierzgę ręcznie przy pomocy dłutka, szydełka lub cienkich metalowych rurek, ale była to katorżnicza praca, dlatego cena pierzgi była zawsze wysoka.Trudno było ją przechowywać a nie było jeszcze odpowiednich suszarni.
Dziś stosuje się specjalne urzadzenia do jej wytrzepywania, siła odśrodkiowa wyrzuca z komórek pierzgę (podobnie jak miód podczas wirowania), następnie trafia do wialni aby usunąć zanieczyszczenia w postaci drobnych lotoczek wosku a następnie do suszarni gdzie suszona jest w odpowiednich warunkach. Dzięki temu jej okres przechowywania się znacznie wydłużył. Choć jest to już praca zmechanizowana to cena pierzgi nadal góruje nad innymi produktami, bo z kolei sprzęt jest tak kosztowny , że mało która pasieka go posiada. Nic dziwnego , branża jest niszowa , produkcja na niskim poziomie stąd i wygórowane ceny , by producentowi się opłacało. Dlatego są to najczęściej wzajemne odpłatne usługi świadczone między pszczelarzami.
Należy tu jednak nadmienić , że żaden szanujący się pszczelarz nie zabiera pszczołom bezmyślnie całych zapasów a jedynie nadwyżki, jeżeli w jego ocenie takie występuja w poszczególnych ulach. Bez tych zapasów pszczoły nie przetrwają w odpowiedniej kondycji a jeżeli ktoś jest pazerny zapłaci za to w nowym sezonie. Każdy musi pamiętać , że pszczoły nie robią tego dla ludzi tylko dla siebie a nadzrzędnym celem każdej pszczoły jest dążenie do przetrwania gatunku dzięki swojej pracy i zapasom.
Właściwości pierzgi
Jest to doskonały produkt dla osób z obniżoną odpornością- ma działanie silnie wzmacniające i odżywcze.Cechuje ją zawartość wielu cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Produkt ułatwia leczenie różnych schorzeń i jednocześnie poprawia wygląd skóry. Stosowanie pierzgi jest bardzo łatwe i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Badania naukowców zajmujących się apiterapią wykazały skuteczność pierzgi w podnoszeniu odporności nabytej jak i wrodzonej .Ze względu na zawarte składniki, pierzgę uważa się za jedną z najbardziej idealnych żywności na całym świecie.Polecana w leczeniu stanów chorobowych jelit , braku łaknienia,stanach wyczerpania psychicznego,fizycznego,układu nerwowego,przy chorobach wieku starczego,choroby nadciśnieniowej posiada właściwości odżywcze i antybakteryjne.
Smak i zapach
Zapach dość specyficzny , dla niektórych nieprzyjemny, smak słodkawy , lekko kwaskowaty
Dla kogo pierzga ?
Dla dzieci i osób dorosłych , ale osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować szczególną ostrożność lub skonsultować to z lekarzem
- Rekonwalescenci
- Oosoby po chemioterapii
- Wstanach chronicznego zmęczenia, ze złym samopoczuciem
- Dla narażonych na duży wysiłek fizyczny i intelektualny
- Osoby z niedokrwistością i anemią z niedoboru żelaza
- Przy obniżonej odporności organizmu
- W niedoborach witamin i składników mineralnych
Dawkowanie pierzgi
Dzieci i dorośli – 2 x dziennie po 1 łyżeczce
Dawka lecznicza – stosować podwójną porcję
Rozpuszczenie jednej łyżeczki w ¾ szklanki letniej wody i pozostawienie na kilka godzin/noc, wzmacnia kilkakrotnie działanie lecznicze.
Miód z pierzgą – bezpośrednio łyżeczką , do wody i ziółek (temperatura pokojowa), do pieczywa; jako dodatek do płatków śniadaniowych, musli itp.
Rozpuszczenie jednej łyżeczki w ¾ szklanki letniej wody i pozostawienie na kilka godzin/noc, wzmacnia kilkakrotnie działanie lecznicze.
Przechowywanie
Przechowywać w zamkniętym słoiku, w pomieszczeniu suchym w temperaturze pokojowej, chronić przed światłem.