Nostrzyk żółty rośnie właściwie wszędzie: przede wszystkim na dużych łąkach, leśnych przydrożach czy też miedzach, zaroślach, nieużytkach, na rumowiskach i terenach ubogich w glebę.
To roślina z rodziny bobowatych, czyli tej do której należy koniczyna , soja itp.
Nostrzyk żółty ma wiele cennych właściwości leczniczych.
Najbardziej znane w Polsce odmiany i zarazem miododajne to nostrzyk biały i żółty. Nostrzyk biały osiąga wysokość do dwóch metrów, natomiast nostrzyk żółty jest niższy – zwykle osiąga wysokość do 1 m.
Miododajne gatunki nostrzyka mają bardzo cenne właściwości. Zawdzięczają je one w dużej mierze alantoinie – substancji wspomagającej m.in. gojenie się ran.
Do najlepiej udokumentowanych i najbardziej znanych w medycynie ludowej zalet nostrzyka zaliczane są:
- właściwości uspokajające i wyciszające
- zdolność zmniejszania krzepliwości krwi
- wzmacnianie oraz uszczelnianie naczyń żylnych i limfatycznych, a także zdolność do zmniejszania przepuszczalności naczyń włosowatych
- zdolność do rozkurczania naczyń krwionośnych, co pośrednio wspomaga krążenie krwi
- zdolność do zmiękczania skóry i przyspieszania gojenia ran właściwości przeciwzapalne, dzięki którym nostrzyk żółty warto stosować w przypadku żylaków , zapaleniu naczyń chłonnych również profilaktycznie.
Uzyskany z nektaru nostrzyka miód posiada podobne właściwości co sama roślina zielna.
W składzie chemicznym tego miodu można znaleźć glukozę, fruktozę oraz związki kumarynowe, które w dużym stopniu decydują o tym, jakie miód nostrzykowy ma właściwości:
- Zmniejsza krzepliwość krwi
- Obniża ciśnienie krwi
- Działa uspokajająco i nasennie
- Łagodzi nerwobóle i inne napięcia nerwowe
Ponadto jest bardzo smaczny i zdrowy.