Gatunki miodów możemy podzielić na 3 grupy ze względu na okres ich pozyskiwania :
- miody wiosenne
- miody letnie
- miody jesienne
Do miodów wiosennych zaliczamy miód wierzbowy, mniszkowy, rzepakowy i wielokwiatowy z sadów
Miody letnie to akacjowy, lipowy, gryczany ,z maliny leśnej , kruszyny, nostrzykowy, faceliowy, nektarowo+spadziowe, spadziowe i inne
Miody jesienne to głównie miód nawłociowy i wrzosowy
Wszystkie różnią się składem pyłkowym, kolorem , smakiem, składem chemicznym, bo nektar jest cechą danego gatunku i zależy od stopnia rozwoju kwiatów danej rośliny.
Kiedy pojawiają się pierwsze wiosenne rośliny to życie pszczół nabiera tempa, bo różnorodność związków zawartych w pyłku pobudza rodzinę pszczelą do rozwoju, matka zaczyna składać jajeczka , pojawia się nowe pokolenie pszczół .
Niestety pozyskanie dużych ilości miodów wiosennych typu mniszek lub wielokwiat jest raczej niewielkie w stosunku do miodu rzepakowego z dużych upraw , bo są graniczone.
Pszczelarze określając nazwę danego miodu kierują się głównie tym co rośnie w większości w okolicy i nektaruje w danym czasie.
Pszczoły potrafią jednak niejednokrotnie zaskoczyć swojego opiekuna i pozyskać nektar z zupełnie innych roślin rosnących nieco dalej.
Trudno zrozumieć ich zachowanie , ale dzięki temu można czasem uzyskać ciekawy miód i taka sytuacja może się nigdy nie powtórzyć.
Miody wiosenne są raczej jasne, bardzo szybko krystalizują , lecz są doskonałe dla małych dzieci i alergików