Blog

Lecznicze syropy na miodzie

Syrop goździkowy na mokry kaszel 3 łyżeczki goździków, 1 szkl. miodu (najlepiej spadziowy lub inny leśny) Goździki ucieramy lub mielimy, wsypujemy do średniego słoika , zalewamy miodem, mieszamy, odstawiamy do ciemnej szafki na noc. Następnego dnia można go już zażywać , średnio 3 x dziennie po 1 łyżeczce. Syrop ma działanie antybakteryjne, łagodzi kaszel i […]

czytaj więcej

Kit pszczeli

Kit pszczeli to lepka i gęsta substancja pozyskiwana przez pszczoły z żywic i wydzielin drzew i kwiatów. Po przyniesieniu jej do ula pszczoły przeżuwają ją dodając specjalnych enzymów .W zależności od tego z jakiego źródła pszczoły go pozyskały i składników roślinnych kit pszczeli może różnić się barwą i nieznacznie składem chemicznym . Możemy spotkać go […]

czytaj więcej

Pyłek kwiatowy- Bomba witaminowa

Poza miodem jednym z najbardziej znanych produktów pszczelich jest pyłek kwiatowy zwany inaczej pszczelim , bo zbierany jest przez pszczoły. Kolor pyłku jest różny i zależy od tego z jakiej rośliny był pozyskany, od koloru jasnożółtego po brązowy, najczęściej na rynku mamy do czynienia z pyłkami mieszanymi stąd jego różnorodna kolorystyka, ale to dobrze , […]

czytaj więcej

Skrystalizowane czy płynne ? Cudze chwalicie, swego nie znacie

Miód pszczeli to produkt, który z pewnością możemy zaliczyć do super-żywności. Powstaje podczas naturalnej produkcji kierowanej i nadzorowanej przez „ekologicznych” producentów jakimi są pszczoły. Znany człowiekowi od wieków i wykorzystywany w medycynie najróżniejszych kultur. W parze z kitem pszczelim uznawany był za uniwersalne i cudowne lekarstwo na wszelkie schorzenia oraz źródło substancji odżywczych. Dziś , […]

czytaj więcej

O miodzie nostrzykowym

Nostrzyk żółty rośnie właściwie wszędzie: przede wszystkim na dużych łąkach, leśnych przydrożach czy też miedzach, zaroślach, nieużytkach, na rumowiskach i terenach ubogich w glebę. To roślina z rodziny bobowatych, czyli tej do której należy koniczyna , soja itp. Nostrzyk żółty ma wiele cennych właściwości leczniczych. Najbardziej znane w Polsce odmiany i zarazem miododajne to nostrzyk […]

czytaj więcej

Co pszczoły robią zimą ?

Często Klienci zadają pytanie co pszczoły robią zimą , czy śpią , co jedzą , czego potrzebują ? Temat ogólnie znany , ale przecież nie wszyscy muszą to wiedzieć .Otóż pszczoły nie zapadają w sen zimowy jak niedźwiedzie , nie odkładają w swym ciele tłuszczu , by mogły przetrwać w bezruchu całą zimę , ale […]

czytaj więcej

A może domek z piernika

Wielkimi krokami zbliżają się mikołajki i Święta Bożego Narodzenia. To dni szczególne dla wszystkich niezależnie w jakim zakątku świata mieszkają. To czas kiedy zawsze mamy szczególny gest , by obdarować bliskich i znajomych drobnym upominkiem. Warto zrobić coś samemu , tak po prostu od serca zamiast kupować masowe błyskotki i piszczące pieski dla dzieci. Kiedyś […]

czytaj więcej

Facelia – Królowa roślin miododajnych

Choć na świecie występuje ponad kilkadziesiąt gatunków tej rośliny to w Polsce najpowszechniej występuje facelia błękitna. Jest uwielbiana przez pszczoły a gdy zdarzy się tak , że gdzieś w pobliżu pasieki rolnik wysieje facelię to pszczoły pracują na niej praktycznie przez cały dzień. Nektar i pyłek rośliny bardzo odpowiadają pszczołom pod względem smakowym i zapachowym […]

czytaj więcej

CUD NATURY

Produkt szczególnego przeznaczenia pro-zdrowotnego. Uzyskany na podstawie starannie opracowanej przez nas receptury i w oparciu o wysokiej jakości produkty pszczele pochodzące z naszej pasieki. Skład jest niezmienny , dzięki czemu otrzymujecie Państwo zawsze ten sam produkt. Poszczególne partie mogą się różnić tylko nieco kolorem zw względu na barwę pyłku pszczelego pochodzącego z różnych roślin. Skład […]

czytaj więcej

Pierzga i miód

Jak powstaje pierzga ? Pszczoły zbieraczki odwiedzając kwiatostany zbierają z ich pręcików pyłek kwiatowy , przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się przy ich „nóżkach” stąd często spotykana nazwa pyłku-obnóża. Tam przekazują go pszczołom robotnicom a te z kolei przenoszą go w odpowiednio wybrane miejsce na ramce plastrowej w tzw. komórkach..W tym momencie rozpoczyna […]

czytaj więcej

Kruszyna , pszczoły i miód

Ponieważ w naszych przepastnych magazynach odnalazł się jeszcze zapas miodu z kruszyny a nie wszyscy mieliście okazję się z nim zapoznać to przybliżymy trochę temat tego nieocenionego miodu. Nasz miód pochodzi z pięknego Roztocza, z najmniej skażonych i jeszcze nie zadeptanych prze turystów terenów Polski wschodniej. Kto nie był , niech żałuje . Kruszyna to […]

czytaj więcej

Zaczynamy tworzyć

Pszczoły zrobiły dla nas co mogły-dały nam przepyszne i zdrowe miody. Teraz my robimy z nich różnego rodzaju smakołyki , by zaspokoić najbardziej wyszukane gusta. Większość z nich będzie ciekawym dodatkiem do prezentów świątecznych, urodzinowych itp. Dziś na warsztacie był miód z orzechami. Doskonała przekąska , w sam raz dla łasuchów , którzy uwielbiają słodycze. […]

czytaj więcej

Jesień , my i pszczoły

Żółknące liście, jabłka w sadach to jeszcze nie koniec prac przy pszczołach i w pasiece . Trzeba wykorzystać jeszcze ostatnie cieplejsze dni do zabezpieczenia pszczół i uli przed zimą. Należy jeszcze sprawdzić czy zapasy pokarmu zostawione pszczołom będą wystarczające. Tu i ówdzie trzeba naprawić ubytki w ściankach czy daszkach ula , przemyśleć kwestię ocieplenia , […]

czytaj więcej

Pierwsze koty za płoty….

Nigdy wcześniej nie prowadziliśmy bloga, ale kiedyś trzeba zacząć. Potrzeba tym większa, że mamy trudny czas z powodu panującej pandemii i nasz bezpośredni kontakt z Wami jest bardzo ograniczony. Będziemy pisać co u nas ciekawego i prezentować różne ciekawostki o które zawsze pytaliście. Póki co , tegoroczny sezon pszczelarski został zakończony, pszczoły zostały przygotowane do […]

czytaj więcej

Miody wiosenne

Gatunki miodów możemy podzielić na 3 grupy ze względu na okres ich pozyskiwania : Do miodów wiosennych zaliczamy miód wierzbowy, mniszkowy, rzepakowy i wielokwiatowy z sadów Miody letnie to akacjowy, lipowy, gryczany ,z maliny leśnej , kruszyny, nostrzykowy, faceliowy, nektarowo+spadziowe, spadziowe i inne Miody jesienne to głównie miód nawłociowy i wrzosowy Wszystkie różnią się składem […]

czytaj więcej