A może domek z piernika

Wielkimi krokami zbliżają się mikołajki i Święta Bożego Narodzenia. To dni szczególne dla wszystkich niezależnie w jakim zakątku świata mieszkają. To czas kiedy zawsze mamy szczególny gest , by obdarować bliskich i znajomych drobnym upominkiem. Warto zrobić coś samemu , tak po prostu od serca zamiast kupować masowe błyskotki i piszczące pieski dla dzieci. Kiedyś zrobiłam dla dzieci moich koleżanek domki z piernika, były bardzo zadowolone z takiego prezentu. Nie były zbyt piękne , ale moje własne , robiłam to po raz pierwszy w życiu. W tym roku z racji tego , że mój wnusio jest już na tyle duży , że taki domek może mu się spodobać spróbuję ponownie podjąć wyzwanie. Jak się uda to to Wam zaprezentuję , ale na razie prezentuję tu mój pierwszy prototyp bo znalazłam zdjęcie. No cóż , cudu nie ma , ale liczą się chęci. Jeżeli też chcecie spróbować to podaję przepis na ciasto piernikowe znaleziony w necie z którego korzystałam .

Ciasto:

  • mąka – 1 kg;
  • jajko – 3 szt.;
  • miód – 200 g;
  • miód – 250 g;
  • masło – 200 g;
  • soda – 1/2 łyżeczki;
  • po ¼ łyżeczki każdej przyprawy (cynamon, imbir, goździki, pieprz i kardamon).

Najpierw należy wymieszać wszystkie przyprawy ucierając je w moździerzu. Mąkę i sodę mieszamy osobno, następnie bierzemy jeszcze jeden pojemnik, w którym łączymy utarte przyprawy, miód, cukier, jajka i masło. Dodajemy do tego pojemnika mąkę połączoną z sodą. Mieszamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na 3 godziny. Teraz możemy wybrać kształt domku i wykonać szablony najlepiej z tekturki, ja robiłam na oko i to nie był dobry pomysł . Szablony pozwalają nam skrócić czas , po prostu przykładamy szablon na ciasto i wycinamy .Wyjmujemy ciasto z lodówki, zostawiamy je na kilka minut w cieple i jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na pergaminie do grubości około 0,5 cm, przykładamy do niego przygotowane szablony i wycinamy części domku.
Pieczemy detale 10-15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Uwaga – Do klejenia takiego domku najlepszy jest lukier karmelowy :w metalowym naczyniu należy połączyć 100 g cukru i 2 łyki wody . Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż uzyskania herbacianego koloru i lepkosci ciągnącej się masy .
Kiedy wszystkie elementy są upieczone i ostudzone to możemy zacząć sklejać domek .Oczywiście aby to wszystko później ładnie udekorować możemy zrobić lukier , ale możemy tez posypać cukrem pudrem , lukier jednak jest bardziej efektowny. Możemy go nanosić odpowiednim rogiem cukierniczym , ale wystarczy zwykły woreczek foliowy z naciętym delikatnie rogiem lub duża strzykawka. Do pozostałej dekoracji używamy tego co nam fantazja podpowiada: orzechy, cukierki kolorowe, pianki ,kokosowe wiórki , żelki itp. Teraz już wiecie wszystko , zatem do dzieła